Naja Marie Aidt

Naja Marie Aidt

Den danske forfatter Naja Marie Aidt er kendt i hele Danmark og internationalt for sin skarpe og minimalistiske litteratur om det moderne liv.

Hun blev født i 1963 i Grønland, og tilbragte de første år af sin levetid her sammen med sin familie, som var flyttet hertil på grund af faderens arbejde som lærer. Som 7-årig flyttede hun tilbage til København, og i 1991 debuterede hun med digtsamlingen ‘Så længe jeg er ung’ der følger årets gang fra forår til efterår, som et billede på en kvindes overgang fra et livsafsnit til et andet.

Dette tema går igen gennem hele forfatterskabet, bl.a. i bogen “Frit Flet” som Statens Kunstfond udnævnte til at være et af de værker i 2014 der har haft særlig betydning for dansk litteratur, samt i digtsamlingen “Omina” fra 2016.

Naja har desuden skrevet teaterstykker, sangtekster og et filmmanuskript, og udgivet flere novellesamlinger, heriblandt “Bavian” i 2006, der indbragte hende Nordisk Råds Litteraturpris.

I 2012 udkom hendes højt kritikerroste romandebut “Sten saks papir”, og med undertitlen “Carls bog” udkom hun i 2017 med bogen “Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage”, et sorgværk og en kærlighedsfortælling hvor hun i korte prosastykker og med indlagte spredte digte, skriver om tabet af sin søn.

Hun har modtaget mange store priser, og blev senest i 2022 tildelt Det Svenske Akademis nordiske pris, også kaldet “Den lille Nobelpris”, samt i 2020 Det Danske Akademis Store Pris, der betragtes som landets fornemmeste anerkendelse af et forfatterskab.

Ud over tid, sorg, køn, natur og livets cyklus har hun også en særlig evne til at skildre menneskeskæbner i spændingsfeltet mellem det individuelle følelsesliv og de sociale relationer.

Vi er meget beærede over at have Naja som gæst på festspillet!

Foto: Mikkel Tjellesen.

 

 

 

 

Koncerter på Frederiksberg Festspil

Kommer snart