Biografi

Jonas Frølund

Jonas Frølund (f. 1996 i Roskilde) er en alsidig ung dansk klarinettist og entreprenør, uddannet fra Conservatoire de Paris i 2022. Han forfølger i øjeblikket en karriere som solist og kammermusiker sideløbende med sine vigtige engagementer i Det Danske Kammerorkester som soloklarinettist og formand samt i den fremadstormende blæserkvintet V Coloris som klarinettist og medstifter.

I løbet af sine studieår opnåede Jonas blandt andet 1. pris i den 5. internationale Lissabon Klarinetkonkurrence i 2019 og en hædrende omtale i den internationale musikkonkurrence Prags Forår i 2022, og andre nylige anerkendelser tæller Rødovre Musikpris 2024 og Fair Practice Prisen fra Dansk Komponistforening i 2023. I 2021 modtog Jonas Kritikerprisen fra Foreningen Danske Musikkritikere samt muligheden for et “Artist Choice” på BBC Radio 3 i maj 2023.

Inden for kammermusik samarbejder Jonas hyppigt med internationalt anerkendte musikere som Den Danske Strygekvartet, Trio con Brio Copenhagen, Aleksander Sitkovetsky, Marianna Shirinyan, Torleif Thedéen, Andreas Brantelid og Bjarke Mogensen, og via sit forhold til dirigent Pierre Bleuse deltog han i 2023 i Pablo Casals Festival i Prades, Frankrig. Som solist har han spillet Mozarts Klarinetkoncert med Det Danske Kammerorkester og dirigent Ádám Fischer, Carl Stamitz’ koncert nr. 4 med barokorkestret Arte dei Suonatori og Carl Nielsens Klarinetkoncert med Nationalt Ungdomsensemble (DUEN).

Jonas er stærkt engageret i ny musik og arbejder ofte sammen med fremtrædende danske komponister som Lil Lacy, Mette Nielsen, Birgitte Alsted, Bent Sørensen, Hans Abrahamsen, Poul Ruders, Rune Glerup, Matias Vestergård og Jesper Koch. Indtil videre har Jonas uropført 34 solo- og kammermusikværker af førende danske og internationale komponister, og Jonas’ projekt “Barndommens Land” i 2024-25 vil byde på yderligere syv uropførelser af solostykker af danske komponister, herunder nogle af de ovennævnte.

I oktober 2023 arrangerede Jonas og hans venner i V Coloris for andet år i træk deres “Once Upon…” kammermusikfestival i København, det år med titlen “Once Upon… Curiosity”. I V Coloris arrangerede de i løbet af 2023 også en koncertrække i København med titlen “5Concerts” for at udforske det potentiale, som Københavns buslinje 5C har som kulturguide. Blandt Jonas’ andre igangværende projekter er udgivelsen af lyd og noder (Edition Wilhelm Hansen) til Per Nørgårds vigtige værk Spell (1973) i en ny version (2023) udarbejdet af Jonas og kolleger i hans Trio Spell, en koncertrække i efteråret 2025 centreret omkring de førsteopførelser af Bent Sørensens nye klarinetkvintet bestilt af Jonas og Nightingale String Quartet på spillesteder, der er mindre kendt for koncerter med klassisk musik, samt tre musikalsk-litterære fastelavnsarrangementer for 2025 med bestillingsværker af komponist Birgitte Alsted.

“SOLO ALONE AND MORE”, et album udgivet den 11. august 2023 på OUR Recordings, er Jonas Frølunds debutsoloalbum og den anden udgivelse i samarbejde med OUR efter det kritikerroste Poul Ruders-album indspillet sammen med Rudersdal Kammer Solister (2022). “SOLO ALONE AND MORE” blev udvalgt som “CD der Woche” i det tyske musikmagasin Klassik Heute ledsaget af en anmeldelse med scoren 10 / 10 / 10, og i forbindelse med udgivelsen blev Jonas præsenteret i Gramophone Music Magazine‘s “One to Watch”. Ligeledes blev Jonas som et resultat af udgivelsen af “SOLO ALONE AND MORE” i november 2023 udnævnt til “New Artist of the Month” i det amerikanske musikmagasin Musical America. Jonas medvirker også på den nylige Dacapo Records-udgivelse Frozen Moments, og blandt de kommende udgivelser er Rune Glerups Klarinetkvintet plus Strygekvartet nr. 1 (Dacapo Records) indspillet sammen med Quatuor Diotima. For fuld diskografi se menuen på denne hjemmeside, og for alle anmeldelser relateret til “SOLO ALONE AND MORE” besøg venligst www.ourrecordings.com.

I disse år åbner Jonas sig mere og mere op for andre genrer og har netop påbegyndt et samarbejde med den nordiske folkemusiktrio Stundom. Ligeledes erhvervede han i 2023 en C. G. Conn tenorsaxofon fra 1927, som er det sjette medlem i hans instrumentsamling, der ellers tæller Buffet Crampon A-, B-, Basset- og basklarinetter samt en duduk (traditionelt armensk blæseinstrument) i F-dur/D-mol.

Frederiksberg Festspil
Foto: Birgit Tengberg

Øvrige Kunstnere