Venue: La Oficina, salen
Tid: 16.00-18.00
Frederiksberg Festspil er et festspil dedikeret til de klassiske udøvende kunstarter: musik, dans, litteratur, teater.
Frederiksberg Festspil
I mange år har kunstnerisk leder Katrine Gislinge drømt om at skabe et festspil på Frederiksberg, hvor hun bor. Som anerkendt koncertpianist har hun selv deltaget i adskillige festivaler og festspil rundt om i verden og har nydt den helt særligt inspirerende oplevelse, det er, at deltage i et festspil – både som publikum og optrædende.
Denne drøm blev for alvor til virkelighed i 2020, hvor den første udgave af Frederiksberg Festspil så dagens lys. Her optrådte fremtrædende kunstnere som bl.a. Teitur, Cæcilie Norby, Andreas Brantelid, Kirsten Hammann og Katrine Gislinge selv.
For Katrine Gislinge er det relevant og vigtigt at fremme de klassiske kunstarter og give plads til at berige og berøre mennesker med musikken og poesien – særligt nu, i en verden, der så længe har holdt vejret. Den 15. – 19. september 2021 lancerede vi derfor anden udgave af Frederiksberg Festspil under temaet ”Release The Breath”.
Koncerterne i 2021 kunne opleves som en respirativ forløsning, en poetisk og musikalsk udånding i lyset af det foregående halvandet års på én gang stillestående og på samme tid kaotiske tilstand. Det var en udforskning af indåndingen, som fylder os med liv og giver næring til krop og ånd. Og af udåndingen, som hengivelsen til både livet og til kunsten – men også udånding i betydningen det sidste suk – det svære, det sorgfulde – mod døden.
De udøvende klassiske musikere på Frederiksberg Festspil 2021 var alle internationalt anerkendte profiler.
De blev iscenesat i nye spændende møder med fremtrædende kunstnere fra andre genrer, så der ved koncerterne blev inddraget både dans, oplæsning og performance.
I 2022 var temaet TIDEN. Tiden som går, tabes, mistes og fornyr sig. Kunsten kan få tiden til at ophæve sig eller stå stille; sætte den tid, som måles i sekunder og minutter, ud af drift.
Til Frederiksberg Festspil 2023 var temaet være Hjem. Der hvor vi hører til, hvor vi er private, trygge, hvorfra vi længes ud eller længes til. Vi undersøgte på hvilken måde tilhørsforholdet- eller længslen efter hjemmet har været og bliver udtrykt i kunsten, musikken og sproget. Vi inviterede forfattere, musikere og teaterfolk til at komme med deres bud på årets tema.
Visionen
Det er en væsentlig del af at visionen bag Frederiksberg Festspil at åbne de klassiske kunstarters verden for nye målgrupper udover det traditionelle kernepublikum. Der findes allerede en del danske musikfestivaler, men endnu ikke noget festspil, der bryder med de traditionelle genreafgrænsninger.
Frederiksberg Festspils ønske er at lade kunstarterne spejle sig mere i hinanden – hele tiden med udgangspunkt i den klassiske musik, som er Katrine Gislinges hjerteblod.
Da festspillet har hjemme på Frederiksberg, har vi valgt at inddrage forskellige museer, kulturhuse, teatre og spillesteder i hele kommunen – både store sale som på Det kgl. danske Musikkonservatorium og små intime rum som på Frederiksbergmuséet Bakkehuset. Vi ønsker at hele byen skal summe af liv og kultur i de dage festspillet varer.
Partnere
Der skal lyde en stor tak til Frederiksberg Kommune, Frederiksbergfonden, Augustinusfonden, Oda og Hans Svenningsens fond, Hoffmann og Husmans fond, William Demant Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden, Beckett Fonden og Knud Højgaards Fond, Arne V. Schleschs Fond, Erik Birger Christensens Fond og Nordea Fonden, for at støtte Frederiksberg Festspil 2024 økonomisk.
Desuden vil vi gerne takke vores samarbejdspartnere:
Betty Nansen, Edison-scenen, Lydbrøndene, Frederiksberg Museerne (Bakkehuset), La Oficina, Musikhøjskolen på Frederiksberg, MGK Sjælland, Lumbye Akademiet, Cph Phil og Klassisk på Frederiksberg.