Olaf Johannessen

Olaf Johannessen

Olaf Johannessen er en skuespiller af et uomtvisteligt format. Som barn af en skuespiller og en instruktør voksede han op på Færøerne med teater i blodet, og blev i 1986 uddannet fra Odense Teaters Skuespillerskole.

I de efterfølgende år var han medlem af ensemblet ved Aarhus Teater, og fra 1994-2004 var han ansat ved Det Kgl. Teater. Foruden talrige hovedroller i Dansk Teater, bl.a. titelrollerne i Jeppe på Bjerget, Cyrano de Bergerac og »Faust«, har man også kunnet se ham i landskendte TV-serier som Forbrydelsen, Borgen, Broen og 1864.

Olafs evne til at mestre sammensætningen af fornuft og følelse, ånd og fysik, erfaring og vovemod, er måske noget af det, der har gjort ham til en af de skuespillere, der de seneste ti år har domineret den danske teaterscene, og i de seneste år har han da også fået stort set alle de priser, man har kunnet kaste efter ham: Teaterpokalen for sin intense præstation som skrivebordsnazisten Adolf Eichmann i Adam Prices »Samtale før natten« på Betty Nansen Teatret; en Reumert for sin karakterkomiske superpræstation som Brechts »Puntila« på Det Kongelige Teater, og endnu en for sin imponerende symbiose med Jens Albinus i »Det store stilehæfte« på Husets Teater i sæsonen 2020 – for at nævne nogle få.

Han modtog desuden selveste Hædersprisen ved Reumert-festen i 2018, givet til en skuespiller på højden af sin formåen, og blev i 2020 Ridder af Dannebrog af 1. grad.

Olaf kan det, som kun de bedste kan. Han kan tilnærme sig sine roller både indefra og udefra, med en dobbelthed der hæver hans figurer op i et højere luftlag, idet han holder rollen ud i strakt arm og samtidig indgyder den et passioneret følelsesliv. Dette ser vi utroligt meget frem til at opleve på årets festspil!